середу, 31 березня 2021 р.

 

Віртуальна експедиція «Під щитом Червоної книги»

    Книга «біди» - Червона книга – це список рідкісних та зникаючих тварин і рослин. Перша міжнародна Червона книга була видана в незвичайному вигляді – з червоною палітуркою. Червоний колір, як сигнал світлофора, попереджає: «Стоп! Чіпати тварин і рослини не можна! Це небезпечно для їхнього життя! Зупиніться, ви руйнуєте свій дім!». 

   Сторінки у Червоної книги різнокольорові. За кольором сторінки можна визначити, в якому стані знаходиться та чи інша рослина або тварина.

   На червоних сторінках записані зникаючі рослини і тварини, яких мало, але ще можна зустріти в природі. На жовтих – тварини і рослини, кількість яких швидко зменшується. На білих – рідкісні види, чисельність яких завжди була невеликою. На сірих – тварини і рослини, життя яких сьогодні мало вивчене. На зелених – види тварин і рослин, які вдалося врятувати від вимирання. На чорних – зниклі види, яких ми більше не побачимо.

   Зберігається ця книга в швейцарському місті Моржі. Крім міжнародної Червоної книги, куди записані живі істоти всієї нашої планети, є й інші.

   Є і Червона книга України. До неї занесені 113 видів тварин та 79 видів рослин,  які є на території Полтавської області.

   Чому деяких тварин і рослин залишається мало? Люди часто рвуть гарні рослини, а тварин винищують заради хутра і м’яса. Загрозою зникнення є також руйнування місць їх проживання. Ось, наприклад, через глухий ліс прокладають дорогу. Починають вирубувати дерева, працюють машини, люди шумлять. Звірі, птахи лякаються, і їм потрібно кудись тікати і дитинчат своїх забирати. Але вони не можуть швидко бігти і гинуть. Знищуються в такий спосіб і рослини.

Природа нам, як рідний дім,

Вона усім, як мати.

Щоб лад завжди був в домі тім,

Про це нам треба дбати.

Віддячить за добро тобі

Земля теплом родинним.

Люби її і бережи,

Будь гідним її сином.

Зараз час першоцвітів. Любуйтеся ними та не знищуйте цю красу!

Рослини Полтавської області, занесені до Червоної книги України.



Тварини Полтавської області, занесені до Червоної книги України.























Немає коментарів:

Дописати коментар