вівторок, 20 лютого 2024 р.

Онлайн – академія «Від Апостола та Букваря»

 

( до 450-річчя друкованої книги України)

    450 років тому, у Львові, першодрукар Іван Федоров завершив роботу над першою надрукованою книгою на території України – «Апостолом». Над цією книгою «Діяння та Послання Святих Апостолів» він працював від 25 лютого 1573 року до 15 лютого 1574 р.

   Таких книг було видано накладом 1 тисяча 200 примірників. Нині вціліло близько 90. Вони є в бібліотеках нашої країни (5), Польщі, Болгарії, США та приватних колекціях.

   «Апостол» - це книга великого формату, оздоблена гравірованою рамкою, складними виливними прикрасами, орнаментами заставок, кінцівок та титульних сторінок.

   В цьому ж році було надруковано і перший «Буквар» Івана Федорова. Це можливість навчити людей читати книги старословянською мовою.


  На першій сторінці подано тодішню азбуку: А – аз, Б – буки, В – веді, Г – глагол, Д – добро, Є – єсть…Л – люди…С – слово, Т – твердо…Щ – щедро.

Потім – склади, далі – іменники, дієслова та прикметники на ці літери. В кінці – церковні тексти та молитви.

    Католицьке духовенство, яке гарно заробляло на рукописних книгах, побоювалося книгодруків і заважало працювати. Литовський коронний гетьман Григорій Ходкевич, в маєтку якого працювала друкарня, врешті звелів припинити роботу і запропонував Івану Федорову працювати в сільському господарстві. На що друкар відповів : «Замість житніх сімен буду духовні сімена світом розсівати».

   Він переїжджає в м. Острог, де видає « Острозьку Біблію» - перше повне видання всіх книг святого письма церковнослов’янською мовою, «Новий Завіт із Псалтирем» та грецький «Буквар».

   Книги Івана Федорова були першими промінчиками  Сонця Країни Знань. Зараз в Україні близько 250 діючих видавництв ( до війни 560), а взагалі зареєстровано майже 8000 субєктів видавничої справи. Зокрема, в Полтавській області – 132.

                                          Тож читайте книги України !

Немає коментарів:

Дописати коментар