субота, 7 вересня 2024 р.

Творець літературної мови

 


Іван Котляревський (1769 - 1838) - класик нової  української літератури, письменник, драматург, перекладач, військовий, просвітитель, громадський діяч.

    Народився 29 серпня (9 вересня) 1769 року у Полтаві в сім'ї Котляревських, благородного козацького  - старшинного роду.

Здобувши початкову освіту в дяка, протягом 10 років  навчався у Полтавській семінарії, де вивчав латинську, російську, французьку та німецькі мови , арифметику, риторику, філософію і богословіє. 

Він вважав, що освіта,  виховання, література, театральне мистецтво - це першорядні засоби покращення життя людей та стосунків між ними.

    Помер письменник 1838 року в Полтаві, де і похований.

У 1794 році Котляревський  починає писати славнозвісну "Енеїду".

    Вона стала  першою друкованою книжкою, написаною українською народною мовою і досягши високої майстерності  віршування Котляревський показав, що українською народною мовою можна писати  високоталановиті твори.

    



Окрилений успіхом  своєї "Енеїди", рішуче береться  за написання української п'єси  для свого улюбленого Полтавського театру.  У  1819 році вистава мала успіх і  була новаторською, незвичною, захоплюючою...



Іван Котляревський один з найшанованіших письменників. Його  твори  користуються  величезною популярністю і  сьогодні, видаються в Україні великими теражами,  виходять за межами країни.  Його персонажі  впізнавані своєю неповторністю і харизматичністю, вони схиляють  читачів до себе і відкривають шлях  до нової сторінки української літератури. 

    Письменник увічнений у пам'ятниках, його ім'я присвоєно  багатьом закладам культури та освіти.

    1990 року в Україні встановлено  премія імені І.П.Котляревського, за кращі драматичні твори.

    Творчість Івана Котляревського належить до невмирущих культурних цінностей українського народу, це живе й активне явище сьогодення.

Будеш, батьку, панувати

Поки живуть люди,

Поки  сонце з неба сяє, 

Тебе не забудуть!



А завітавши до бібліотеки більш детально  ознайомитесь з творчістю Івана Котляревського.



пʼятниця, 6 вересня 2024 р.

На всі ваші ЩО? ДЕ? КОЛИ?

    

2 вересня розпочався Національний  тиждень  читання нонфікшн - літератури. 

Мета тижня -  підкреслити важливість пізнання нового  через нонфікшн, що охоплює такі сфери, як наука, історія , література та мистецтво.

  Дитячий нонфікшн, це перш за все пізнавальна  книга і вона стає тою  справжньою знахідкою для допитливих. Адже, це література, яка навчає, інформує та надихає.

Тож   Диканська публічна бібліотека для дітей долучилась до акції і  для юних поціновувачів таких  книг оформила книжкову виставку " На всі ваші ЩО?ДЕ?КОЛИ?".

    У цих книгах неймовірне поєднання  достовірності, доступності, легкості в читанні. А, ще вони надихають на роздуми, роблять розумнішими, допомагають сприймати сучасний  світ. 

    Це надзвичайно цікавий формат  подання інформації, що супроводжується  розкішним оформленням та ілюстраціями, що привертають до себе увагу й спонукають підростаюче покоління  до читання, формує навички самоосвіти, пізнання  та навчання поза шкільних стін.

   




Тож, запрошуємо до бібліотеки ознайомитися з книжковою виставкою і обрати  цікаву книгу цього напрямку.

вівторок, 3 вересня 2024 р.

З Україною в серці!

     Кожен вересень для дітей  - це початок нового шляху, сповненого відкриттів, можливостей і здобутків. У часи викликів  і боротьби за наше майбутнє, кожен урок  і кожна  прочитана сторінка  -  це внесок  у силу  нашої нації, у  її розвиток   і процвітання.  І вже  стало доброю традицією проводити перші  святкові уроки у бібліотеці. 

    Так для учнів 7 А класу  ОЗ "Диканської ЗОШ I - III ст." проведено перший  урок під назвою  "З Україною у серці".


   Розпочали урок  з історичного екскурсу та хвилиною мовчання  по загиблим героям України.

    Поглибили знання  про звичаї, традиції  та символи свого народу.

    Зіграли  в цікаву  літературно - історичну  вікторину "Як добре  ти знаєш  свою країну", складали на швидкість пазли " Карта України", брали участь у конкурсі "Угадай місто".

















    В ході заходу переглянули відео - ролик "Цікаві факти про Україну" та написали слова - побажання  для рідної  України.

Після завершення заходу, учні  залишились в бібліотеці, що відразу перетворилось на жвавий "вулик". Адже, сучасна бібліотека - комфортне місце  активного дозвілля, де можна  спілкуватись, як з книгами, так і один з одним.














Тож з новими силами в новий навчальний рік!