пʼятницю, 3 червня 2022 р.

« СТЕЖИНА ВОЖДЯ ІНДІАНЦІВ ВІННЕТУ »

 

Літературна подорож  у  творчість Карла Мея  до 180 –річчя німецького письменника.

 

   90 томів вестернів  про пригоди на Дикому Заході,  історії  про вождя племені апачі Віннету та його друга Разючу Руку придумала людина, яка ніколи в преріях не була , не сиділа в сідлі і не курила люльку миру з корінними жителями Америки.

   Карл Мей народився 25 лютого 1842 року в м.Ернсталь Королівства Саксонія. Тато – ткач, мама – швея, 13 сестер і братів. Невдовзі після народження від голоду Карл втрачає зір, який повертається лише на 5 році життя завдяки вдалій операції.

  12-річний хлопець мусить заробляти сам, працюючи в ресторанному кегельбані.

   У 1861 р. закінчує учительську семінарію і отримує посаду викладача фабричної школи. Але у 1863 р. його карєра була перервана , бо сусід по кімнаті звинуватив його у крадіжці годинника. Молодого вчителя було засуджено . У вязниці загалом він провів 8 років. Там Карл Мей і почав писати свої літературні твори.

   У 1893 – 1910 рр. вперше опублікував свій найвідоміший цикл про відважного Віннету та його блідочолого друга Біллі. Біллі працював домашнім учителем, але його гарні знання з геометрії та жага до пригод ведуть в професію землеміра, що прокладає напрямок майбутньої залізниці. Але ця дорога залізного вогняного коня буде йти через землі індіанців.

   Полювання на бізонів, підкорення диких мустангів і врешті знайомство з вождем індіанського племені апачів Інчу-Чуном, його сином Віннету та донькою Ншо-Чі («Чудовий День»). Військові таємниці індіанців, хитрощі ворогуючого племені кіовів врешті здружують їх і Біллі називають Разючою Рукою.

   12 фільмів зроблено німецькою кіностудією DEFA по творчості К. Мея. Орлиний ніс, проникливий погляд очей, неспішний поворот голови, міцний торс – це сербський актор Гойко Мітич у ролі Віннету.

   Дія інших його книг відбувається на Близькому Сході, у володіннях Османської імперії, у його рідній Німеччині, у Китаї, Південній Америці.  У нашій бібліотеці є 4 твори Карла Мея : «Віннету – вождь апачів»,  «Пантера Півдня»,  «Син мисливця на ведмедів», «Пустелі та прерії».


  Відомо, що романи К. Мея були улюбленими книгами А. Гітлера під час його навчання в школі,тому в Радянському Союзі дуже довго не видавалися.

  Письменник помер у 1912 р. від сердечного приступу. На його похорон спеціально прибув вождь одного з індіанських племен США Білий Кінь Орел. Він сказав :    « Ти поставив памятник нашому вмираючому народу – вічний памятник у серцях молоді всього світу».

   У Німеччині вже 50 років проходять  фестивалі  театрів під відкритим небом «Карл-Май-Шпіле», де йдуть вистави для любителів історій про індіанців.

Немає коментарів:

Дописати коментар