пʼятницю, 23 квітня 2021 р.

 День пам'яті  "Чорнобиль не має минулого".



  26 квітня 1986 року людство ніколи не забуде. Саме в цю ніч почався відлік часу, який розділив життя на «до» і «після» Чорнобильської катастрофи.В історію людства Чорнобиль ввійшов як найбільша катастрофа.Ту мирну весняну ніч на берегах Припяті люди ніколи не забудуть. Вона була такою тихою, такою теплою і такою ласкавою. Саме в цю ніч, з 25 на 26 квітня 1986 року, відлік часу став далеко не мирним, а бойовим і аварійним...



  26 квітня о 1 годині ночі 23 хвилин 40 секунд, коли всі спали безтурботним сном, над четвертим реактором Чорнобильської АЕС несподівано розірвало нічну темряву велетенське полум'я. Наша країна вперше зустрілась з такою грізною силою, як ядерна енергія, що вийшла з-під контролю.



  Аварія на Чорнобильській станції, смертоносне полум'я зловісної пожежі висвітило кожного, хто там працював і жив, виділило перших із перших, хто поспішив на порятунок. Вони, ризикуючи своїм життям, кинулися до реактора, аби своїми грудьми відвернути трагедію.



  Тоді загинуло близько 50 співробітників станції і постраждали сотні рятувальників.Реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто величезну кількість радіоактивних речовин. Радіоактивна хмара від аварії пронеслася над європейською частиною СРСР,більшою частиною Європи,східною частиною США.Визначити масштаби катастрофи та її впливу на здоров'я людей важко й досі -тільки від раку,що розвинувся в результаті отриманих доз радіації померли сотні тисяч людей,загалом внаслідок катастрофи постраждали близько 2 млн.людей.Припять і навколишні села ще кілька століть будуть небезпечними для проживання.





Минуло 35 років від того дня, коли Україну спіткала страшна трагедія - катастрофа, спричинена вибухом реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, яка нанесла непоправної шкоди довкіллю та здоров'ю людей. Якби не подвиг простих людей, які ризикуючи власним життям і здоров'ям, врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу.

 Низький уклін всім хто боровся зі страшною бідою. Священна пам'ять про Ваш подвиг не згасне у віках і збережеться в серцях народу.

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар